Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Προσφορά στη μνήμη του Ξωπατέρα

http://apopsilive.gr
Πέντε πίνακες από την Ιωάννα Πρατικάκη- Κορνάρου - Η ζωγράφος τους χάρισε στην Μονή Οδηγήτριας.
Πέντε πίνακες της, που απεικονίζουν «σημαδιακές στιγμές» από τις τελευταίες μέρες της ζωής και του αγώνα του ήρωα Ξωπατέρα, αφιέρωσε στη Μονή Οδηγήτριας η Ιωάννα Πρατικάκη- Κορνάρου από το Σίβα Δήμου Φαιστού.

Η δωρήτρια έχει αφιερώσει και άλλο έναν πίνακα, όπου ο Ξωπατέρας απεικονίζεται ως φρουρός της Ιεράς Μονής «και ότι αυτή σηματοδοτούσε στους τότε χαλεπούς καιρούς», όπως αναφέρει η ίδια, τονίζοντας ότι ο κρητικός αγωνιστής «Εκτός από ιερή πνευματική ανάσταση, πρόσφερε βοήθεια και σκέπη, σε βασανισμένους από τον Τούρκο κατακτητή, κατοίκους της περιοχής. Όλοι οι μοναχοί, όπως ο Ξωπατέρας, αυτό το έργο με αγάπη, με στοργή διακονούσαν. Όμως εκείνου, σκοπός ζωής ήταν και η φύλαξη των Ελλήνων Χριστιανών, όπως και η τιμωρία του δυνάστη. Ροβολούσε βουνά, έτρεχε όπου η ανάγκη του λαού, του αγώνα τον καλούσε. Άξιος αγωνιστής»!
Στη Μονή Οδηγήτριας βρίσκεται ο Πύργος του Ξωπατέρα.
«Φόρος τιμής»
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων,  η κα Ιωάννα Πρατικάκη Κορνάρου με επιστολή της προς τον Ηγούμενο της Ι. Μονής πατέρα Παρθένιο «Προσφορά στην μνήμη του είναι οι πίνακες μου. Φόρος τιμής στον Πατριώτη, που την ψυχή του καταύγαζε το φως της αγάπης για τον Θεό, τον άνθρωπο, την γλυκιά Πατρίδα.
Δεν είμαι κατ’ επάγγελμα ζωγράφος. Η καρδιά και το σέβας για το μεγαλείο ψυχής των αγωνιστών, ενάντια στην σκλαβιά του έθνους μας, κινεί τον αδαή χαρακτήρα μου.
Είναι γνωστό πως η Φωτεινή Ελλάδα μας, από τα πρώτα της τα χρόνια, γέννησε παιδιά αγωνιστικά και πνευματώδη. Η σωστή τους σκέψη και παρατήρηση, έφερε την γνώση και στη συνέχεια τις επιστήμες. Επίτευγμα τους ήταν ο γραπτός λόγος, με το αρχαιοελληνικό αλφάβητο. Έτσι, εύρυναν την μνήμη, άπλωσαν την γνώση. Έγιαναν οι πρωτοδάσκαλοι της ανθρωπότητας.
Εδώ στην Κρήτη μας, την Ελληνική μυθολογία επιβεβαίωσε η αρχαιολογική σκαπάνη, που έφερε στο φως μεγάλο, λαμπρό, ειρηνικοπροϊστορικό πολιτισμό, τον αρχαιότερο της Ευρώπης. Στην μυθολογία μας ο Δίας ήταν στην Κρήτη γεννημένος. Άρα ο πολιτισμός απ’ εδώ ξεκίνησε. Με βασιλείς Μίνωες σοφούς, που έφεραν ειρήνη, ευημερία, ευνομία στον λαό. Θαλασσοκράτορες μετοικιστές άλλων τόπων, άπλωναν τον πολιτισμό. Δαίδαλους μηχανικούς, πρωτοπόρους τ’ ουρανού κατακτητές. Ιδομενείς, αγωνιστές του έθνους των Ελλήνων. Νέαρχο, τον ναύαρχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αυτής της Πατρίδας, είμαστε παιδιά, μην το λησμονούμε ποτέ!».
«ΤΟ ΜΑΝΤΑΤΟ»: Ήταν στο κελί του ο Ξωπατέρας με τους Οπλαρχηγούς Κουρμούλη, Κόρακα, Σκουντί και Μαλικούτι, όταν έμαθαν ότι έρχεται πολυάριθμο τούρκικο ασκέρι κατά της Μονής Οδηγήτριας. Προβληματισμός! Όμως προέχει ο αγώνας…
«Ο ΞΩΠΑΤΕΡΑΣ»: Αυτός ο πίνακας δεν είναι προσωπογραφία, αφού δεν γνωρίζω τη μορφή του Ήρωα. Προσπαθώ να αποδώσω το φως που καταύγαζε την ψυχή του. Το φως που εκπέμπει η Μεγαλοσύνη της ψυχής και ύμνησε ο εθνικός μας ποιητής Δ. Σολωμός « Α! Το φως που σε στολίζει, Σαν ηλίου φεγγοβολή, Και μακρόθεν σπινθηρίζει, Δεν είναι, όχι, από τη γη».

«ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΥΣΙ»: Το πολυάριθμο τούρκικο ασκέρι με 29 σημαίες πλησιάζει τη Μονή Οδηγήτριας. «αυτό δεν είναι Τούρκοι αντρειά, μονό ΄νε πουστουλούκι, να πολεμούν΄έναν παπά εννιά χιλιάδες Τούρκοι»! (απόσπασμα από το τραγούδι Ξωπατέρα).
«Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ»: Ο Ξωπατέρας με τρία παλικάρια και την αδελφή του Μηλιά, δεν εγκατέλειψαν τη Μονή! Πολέμησαν το πλήθος των Τούρκων, με την αμέτρητη αγάπη για την Πατρίδα, το Θεό, και το δίκιο της φυλής των ελλήνων! Όταν τα παλικάρια σκοτώθηκαν, φυγάδεψε την αδερφή του Μηλιά και φώναξε στους Τούρκους «Δεν προσκυνώ μωρέ σκυλιά, μόνο θα πολεμήσω…».

«ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ»: Δεν έχει άλλες σφαίρες ο Ξωπατέρας. Τα μελίσσια κάνει όπλο. Πετά τις κυψέλες κατά των Τούρκων. Εκείνοι βάζουν φωτιά στον Πύργο και ρίχνουν την πύλη της Μονής. Εκείνος ήταν μόνος, Κατάμονος! Κάνει το σταυρό και πηδά από το μπαλκονάκι του Πύργου. Γνωρίζει τι τον περιμένει… Δεν ήταν δειλός. Ήταν για τα πιστεύω του Αγωνιστής ως το ΤΕΛΟΣ!

http://apopsilive.gr/notia-kriti/prosfora-sti-mnimi-tou-ksopatera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.