Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Η Νηστεία των Χριστουγέννων


Του Αρχιμανδρίτη π. Παρθενίου Ηγουμένου της Ι. Μ. Οδηγητρίας

Στις 15 Νοεμβρίου αρχίζει η τεσσαρακοστή των Χριστουγέννων, κατά την οποία οι χριστιανοί καλούνται με νηστεία, προσευχή και πνευματικό αγώνα να προετοιμαστούν για τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων.

Η νηστεία αυτή είναι πιο ελαφριά και πιο εύκολη, διότι επιτρέπεται η κατάλυση ελαίου και ψαριού, όλες τις ημέρες εκτός Τετάρτης και Παρασκευής (χωρίς λάδι). Το ψάρι επιτρέπεται μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει και πιο αυστηρός τρόπος νηστείας που εφαρμόζεται κυρίως στις Ιερές Μονές και από μερικούς πιστούς που θέλουν να κάνουν περισσότερο αγώνα. Η νηστεία στην περίπτωση αυτή γίνεται Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή χωρίς λάδι, Τρίτη – Πέμπτη κατάλυση μόνο με λάδι, ενώ στο ψάρι γίνεται κατάλυση μετά τις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Παναγίας) και μόνο μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και κατά τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν νηστεύουμε το λάδι, νηστεύουμε και τον οίνο και τα οινοπνευματώδη ποτά, καθώς και τα οστρακοειδή (καλαμάρια, χταπόδια, χοχλιούς κλπ), που καταλύονται μόνο όταν έχουμε κατάλυση οίνου και ελαίου.

Εκτός από τη νηστεία των τροφών είναι απαραίτητη και η πνευματική νηστεία και προσπάθεια. Νηστεύουμε και από τα πάθη γενικά, την οργή, τις κακίες, τις πονηριές, τις διαμάχες κλπ. Συμμετέχουμε περισσότερο στον Εκκλησιασμό, την προσευχή, την εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία.

Έτσι είναι ολοκληρωμένη και σωστή η πνευματική μας προετοιμασία, για να είμαστε άξιοι να λάβουμε τη Θεία Χάρη και την Ευλογία του Θεού, για τη σωτηρία της ψυχής μας και την ενίσχυση στον καθημερινό αγώνα της ζωής μας.

Καλή Αγία Τεσσαρακοστή

(15 Νοε 2017   242)   (14 Νοε 2021   51)   (14 Νοε 2022   50/325)

Σχετικά Άρθρα

H Σαρακοστή Των Χριστουγέννων – Πορεία Προς Την Βηθλεέμ! Πότε Ξεκινάει Η Νηστεία Και Πως Νηστεύουμε

Σαρακοστή Χριστουγέννων : Στις 15 Νοεμβρίου ξεκινά η νηστεία – Σαρανταλείτουργο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.